Lalki z kuchni
Czy lalkami w teatrze mogą być niepozorni mieszkańcy szuflad, słoików i pudełek ze spiżarki? Co zrobić, aby drewniane sztućce, korkociąg z korkiem, suszone kapelusze leśnych grzybów, twarde główki czosnku i marchewki z kitkami natki ożyły na kuchennym stole? Jakie będą ich dalsze losy? Czy staną się bohaterami kolorowych i pachnących opowieści? Albo uczestnikami pikantnych bitew morskich w głębokim talerzu? Zapraszamy dzieci do udziału we wspólnym kulinarno-teatralnym eksperymencie!
Warsztaty wokół książeczki Martyny Groth „Słowniczek teatru lalek”, wyd. Nadbałtyckie Centrum Kultury, Gdańsk 2014
osoby prowadzące:
Martyna Groth: teatrolożka, animatorka i edukatorka. Autorka "Słowniczka teatru lalek" dla dzieci. Pomysłodawczyni i instruktorka warsztatów "OBRAZ+RUCH", inspirowanych twórczością Franciszki i Stefana Themersonów. Inicjatorka i współautorka koncepcji audiowizualnego spektaklu "Teatr na barce. Miasto możliwe". Uczestniczka międzynarodowej wystawy World Stage Design w Cardiff.
Zosia Wronka: animatorka Kultury, absolwentka Pedagogiki na Uniwersytecie Warszawskim. Członkini Stowarzyszenia Pedagogów Teatru. Pracuje przede wszystkim z dziećmi i młodzieżą. Poza działaniami teatralnymi spełnia się w Kuchni, którą traktuje jako przestrzeń łączącą zmysły nie tylko smaku i zapachu, ale również dotyku, wzroku i słuchu. Łączy smaki i eksperymentuje w wypiekach. Podbija serca smakoszy domowym chlebem. Inicjatorka Instytutu Żarcia Dużo i Dobrze.
prowadzenie: Martyna Groth, Zofia Wronka